Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica
Moj invaliditet nije moj identitet

studenti_banner


 

Brošura: Kako pristupiti studentu s invaliditetom
 
Intervju sa prof. dr.sc. Mirjana Čižmešija, koordinatoricom za studente s invaliditetom na
Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Otvori intervju
|| Zatvori intervju

 
 Razgovarala: Ivona Šeparović
 
Tko su za Vas studenti s invaliditetom i kako reagirate na njih?
Započela bih od mojeg dolaska na fakultet. Došla sam prije svega zato što sam htjela biti profesor (nastavnik) jer volim taj posao. Profesori se na fakultetu bave znanošću, i rade u nastavi. Sebe sam pronašla u nastavi. Naravno da odrađujem i ovaj znanstveni dio, ali prije svega volim raditi sa studentima Studente s invaliditetom tretiram, usuđujem se reći ipak drugačije od ostalih, zato što im pružim puno više pažnje, naravno, koliko njima treba i koliko im ja mogu pružiti. Na fakultetu ima puno studenata i teško je prema svakome biti posebno „osjetljiv“ i pristupačan, ali mislim da su studenti s invaliditetom osobe kojima treba biti posvećeno puno više pažnje nego ostalima.
 
Kada ste i kako postali Koordinatora za studente s invaliditetom?

2008. godine je na inicijativu Ureda za studente s invaliditetom pri Sveučilištu bilo potrebno imenovati Koordinatore za rad sa studentima s invaliditetom na Sveučilištu. Uvjet je bio da to bude osoba znanstveno-nastavnog zvanja od docenta na više. Na prijedlog Uprave fakulteta, a po preporuci gospođe Zrinke Udiljak- Bugarinovski, prof. s kojom već dugo i izvrsno surađujem i koja je voditeljica naše biblioteke i dugogodišnja volonterka u radu sa studentima s invaliditetom na EFZG-u prihvatila sam koordinatorstvo.
 
Spomenuli ste kolegicu Zrinku Udiljak- Bugarinovski. Na koji način surađujete?
Zrinka je radila (na inicijativu i uz podršku Uprave fakulteta) na pripremi i izradi brošure "Obrazovanje studenata s invaliditetom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu“ i obavljala niz drugih aktivnosti vezanih uz rad sa studentima s invaliditetom. Vrlo često smo razgovarale o problemima studenata općenito, a posebno o studentima s invaliditetom. Mi smo veliki fakultet, koji ima 22 upisana studenta s invaliditetom, Uprava je osjetila potrebu i podržala svaku inicijativu za brigu o studentima s invaliditetom.
  
Dokle se stiglo sa Akcijskim planom za studente s invaliditetom na Ekonomskom fakultetu?
Imamo akcijski plan, doduše za akademsku godinu 09./10., u kojem smo veliki dio toga uspjeli napraviti. Neke su tu stvari ostale nedovršene, uglavnom iz tehničkih razloga - zahtijevaju dugotrajniju pripremu i izvođenje. Ali, puno smo toga napravili uz veliku podršku bivše i trenutne Uprave i razumijevanje svih.
 
Mogu li studenti s invaliditetom imati jednaka prava i obveza kao i ostali studenti kako bi kvaliteta njihovog obrazovanja bila ista?
Iz ove tri godine rada sa studentima, nekako sam shvatila da studenti s invaliditetom zapravo ne žele povlaštene uvjete studiranja i u tome ih potpuno podržavam. Znači, oni nisu za to da se njima daju nekakve specijalne povlastice na račun njihovog invaliditeta. Oni zaista žele jednog dana reći da su oni taj studij završili, da su učili i izvršavali sve obveze kao i ostali studenti. Usuđujem se reći kako se svi naši profesori i asistenti trude tim studentima olakšti da budu gotovo jednaki kao i svi ostali studenti i u slušanju nastave i u polaganju ispita, tako da mislim da tu nema dvojbe.
 
Jeste li kada doživjeli da neki student s invaliditetom traži „poseban“ tretman – želi izbjeći neke svoje obveze i sl.?
Ne, nisam imala takav slučaj. Najprije ću pojasniti da sam za vrijeme svog mandata, Koordinatora za studente s invaliditetom, organizirala da se imenuju koordinatori za rad sa studentima s invaliditetom po katedrama. Imamo 17 katedri i na svakoj katedri imamo posebnog koordinatora. Time je olakšana komunikacija između studenata s invaliditetom i nas nastavnika. Ako se pojavi nekakav problem na jednoj od katedri, nećemo to nazvati problemom, nego recimo jedna situacija gdje postoji potreba prilagodbe načina ispitivanja za studenta s invaliditetom. Tada komunikacija ide: student - koordinator na razini fakulteta - koordinatori sa katedre, zatim predmetni nastavnik sve se to rješava u vrlo kratkom roku, Na primjer, ako student teško piše, pismeni ispit oblikuje se tako da se može obaviti kao usmeni, što udovoljava njegovim zahtjevima. Ili recimo, ako student ne može pisati u dvorani koja nije prilagođena da se uđe s kolicima, onda mi preko naše Tehničke službe organiziramo da se u tu dvoranu unese klupa gdje student može pisati. Ili, ako se piše ispit, taj ispit ima nešto veći font slova, da ga student koji ima poteškoća sa vidom može čitati. Imali smo u rujnu tri ispitna termina zaredom, pa je bilo dosta takvih situacija.
 
Približavate li se studentima s invaliditetom na još neki način osim preko koordinatora? Svake godine imamo i susret studenata s invaliditetom na Ekonomskom fakultetu. Ove godine smo taj susret imali 5. listopada, a bio je zamišljen kao druženje studenata s viših godina sa dvoje novih brucoša. Na tom susretu su bili i naši koordinatori po katedrama, koliko su mogli prisustvovati jer je nastava već bila u tijeku, i voditelj Tehničke službe; izradili smo za te studente kartice za lift (ostali studenti inače ne koriste lift). Također, radimo i neke radionice, u suradnji sa udrugom SIZIF i Udrugom „Zamisli“, s kojima imamo kvalitetnu suradnju. Mislim da je tu ljudskost vrlo važna, jer često puta student s invaliditetom pokušava riješit iprobleme sam koliko najviše može i onda se dogodi situacija kada vidi da ne može. Imali smo nedavno situaciju studentice koja je tijekom studiranja oboljela od epilepsije i koja je u strahu pred ispitom obično dobila napad epilepsije. Imala je 5 ispita do kraja. Nakon podrške i razumijevanja u razgovoru s koordinatorom na katedri gdje je ispite trebala položiti i razgovora samnom pobijedila je strah i povratila samopouzdanje. To je jedan od primjera da je često puta vrlo malo potrebno i da je to malo zapravo samo ljudska podrška.
 
Funkcija koordinatora za studente s invaliditetom nije na svim fakultetima tako idealno postavljena kao na Vašem…
Jedno je kad vam netko funkciju nametne, a sasvim drugo kada vi tu funkciju prihvatite. Naši koordinatori su svoju funkciju zaista prihvatili. Studenti s invaliditetom uključeni su u rad studentskih udruga. Jedan od članova Fakultetskog vijeća je student s invaliditetom. Također imamo studenta s invaliditetom koji ostvaruje zapažene rezultate na svjetskom natjecanju u šahu i dr.
 
Što biste preporučili budućim studentima s invaliditetom kako bi njhovo studiranje bilo kvalitetno, odnosno koliko je važno da oni sami pokrenu komunikaciju s profesorima?

To je jako bitno. Važno je npr. da se oni odazovu našim pozivima, da znaju koga mogu kontaktirati, da znaju da bez ikakvog ustručavanja mogu kontaktirati svakoga od nas, ne samo koordinatore, nego i nastavnike, administrativno i tehničko osoblje. U tu svrhu dali smo im i brojeve naših službenih mobitela, kako bi nas mogli u bilo koje doba nazvati. Sloboda u komunikaciji profesora i studenta je dobrodošla i svakako će im puno pomoći. Što se tiče naših koordinatori, oni su birani iz redova nastavnika koji zbilja imaju karakteristiku kvalitetne komunikacije, susretljivosti i druželjubivosti.


Pred kraj ovog intervjua, profesorica Čižmešija nam je s ponosom pokazivala odluke Fakulteta koje definiraju način informiranja studenata s invaliditetom i pomoći pri njihovu zaposlenju (npr. intranet). U cilju još bolje komunikacije, dvoje djelatnika Fakulteta pohađa i tečaj znakovnog jezika, kako bi mogli komunicirati sa studentima koji imaju oštećenje sluha. Za sada na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nema studenata sa oštećenjem sluha koji bi komunicirali znakovnim jezikom, ali i oni su dobrodošli jer će se i s njima moći kvalitetno komunicirati.

 
 
  
 

Kampanja na Facebooku