Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Obilježavanje 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom

 
Društvo osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb i Hrvatski Savez  udruga cerebralne i dječje paralize organizirali su tribinu povodom obilježavanje 5. svibnja – Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, okrugli stol na temu: «Promocija i edukacija o mogučnostima osoba s motoričkim teškoćama»
 
Tribina je održana povodom 05. svibnja – Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom u Zagrebu, na Kaptolu 27,  u sklopu projekta «Promocija i edukacija o mogučnostima osoba s motoričkim teškoćama» koji je krenuo u siječnju 2011. godine u Zagrebu financiran od Europske Unije u okviru programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava. Nositelj projekta je Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, a partneri su: Grad Zagreb i Zveza Sonček iz Slovenije.
 
Za početak okruglog stola upućene su pozdravne riječi od novog predsjednika Hrvatskog Saveza udruga cerebralne i dječje paralize, gdin. Ivana Vujec, predsjednika SIOH-a dr. Zorislava Bobuš i načelnice odjela za osobe s invaliditetom Grada Zagreba gđe Marije Mustač.
 
U radni dio okruglog stola uvela nas je Maja Krznarić Holenda s temom: «Promocija i edukacija o mogućnostima osoba s motoričkim teškoćama» cilj projekta je poboljšati život osoba s motoričkim teškoćama u svakodnevnom životu počevši od najranije dobi, zdravstvena  i socijalna skrb, sustav obrazovanja do stanovanja. Općenito u svim segmentima života. Edukativne radionice se provode u udruzi dva puta tjedno.
 
Gđa Sandra Čikinagić, zamjenica Marinke Bakule Anđelić - pomoćnica pročelnika gradskog ureda grada Zagreba za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje i osi-tetom izlagala je o “Zagrebačkoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2011.-2015.”, koliko se postiglo do sada na području problematike osoba s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju. Za bolju mobilnost  nabavljeno je 7 kombija za prijevoz djece  i 17 kombija za prijevoz osoba s invaliditetom  na fakultete i na posao. Uključili su jednu osobu s invaliditetom u Gradsko Vijeće grada Zagreba te se i dalje bave  problematikom riješavanja arhitektonskih barijera te stambeno zbrinjavanje osoba s invaliditetom.
 
Predsjednik SOIH-a dr. Zorislav Bobuš je izlagao temu: “Mobilnost u međunarodnim i domaćim dokumentima”, istaknuo je važnost komunikacija i mobilnosti u dokumentama zbog toga što je lakša suradnja između drugih zemlja. Iznio je kronologiju o Konvenciji  i  njezinom značenju prava osoba s invaliditetom. Ima značajnog pomaka na bolje, također  trebaju osobe s invaliditetom ukazivati na probleme i predlagati dalje za kvalitetnije življenje.
 
Predsjednica Saveza Društva distrofičara gđa Marica Mirić izlagala je temu: “Univerzalni dizajn – pristupačnost – mobilnost”, što je univerzalni dizanj?  Univerzalni dizajn je pristupačnost da  svaka osoba može neometano doći gdje želi bez obzira da li je osoba u invalidiskim kolicima, slabija pokretljiva osoba ili majka s djetetom u dječjim kolicima. Pristupačnost – mobilnost je uređenje trgovačkih centara,  pješačkih staza, prelaza, prilagodba semafora za slabovidne i slijepe osobe,  te općenito svega što je potrebno za svakodnevni život, pristupačnost za sve. Univerzalni dizajn obuhvaća javni promet: auto prijevoz – autobus, uređenje zračnih luka ulaz u zrakoplov, vodeni prijevoz uređenje ulaz na plovilo te željeznica uređenje ulaza u vagon. Naša tvornica vagona za izvoz je izradila  pristupačne vagone za sve, a vagone za Hrvatsku nažalost nepristupačne, već samo za osobe lake pokretljivostii. Ovaj negativan primjer uči nas i govori nam da trebamo ukazivati i zahtjevati da nam se omogući pristupačnost – mobilnost.
 
Nakon pauze dr. Šimun Šakić, ortoped predstavio nam se i izrekao dobru volju za suradnju s HSUCDP-om, pozdravio je sve nazočne, te rekao nekoliko riječi o cerebralnoj paralizi da li je bolest ili ne – cerebralna paraliza nije bolest već stanje izazvano pomankanjem kisika u mozgu. Govorio je o spastičnom ekvinus stopalu, bitno je što ranije počet s rehabilitacijom te se može koregirati operativnim zahvatom, ali je bitno da  dijete ili osoba surađuje.
 
Ravnatelj škole centra “Goljak” i dopredsjednik HSUCDP-ze gdin Željko Kranjec izložio je temu: “Rad s djetetom i roditeljima u stanu obitelji”, imaju cijeli stručni tim. Itekako je važno podržati roditelje djeteta s teškoćama u razvoju kako da mu pomognu, a roditeljima kako da prebrode i prihvate stvarnost.
 
Gđa Marija Božić ispred Zveza Sonček izlagala je temu projekta: “Jedna škola za sve”, projekt se provodi od  1993. godine.  Velika je važnost da dijete odrasta u obitelji da bude prihvaćeno i uključeno u svakodnevni život obitelji. Kako je dijete prihvaćeno u obitelji tada će ga prihvatiti i okolina. Od velikog značenja je rad na terenu, s ljudima: roditeljima, stručnjacima, civilnim društvom i ostalima koji na bilo koji način svojim radom utječu na uključivanje djece s teškoćama u razvoju.
 
Primjer: U redovnoj je školi učenik s cerebralnom paralizom, učiteljica pregledava zadaće, upita učenika: gdje je tvoja zadaća? Pa ja imam cerebralnu paralizu! Dijete nije naučilo da ima odgovornosti.  Upornošću i radom mogu se postići željeni rezultati.
 
Ispred Zveza Sonček gdin Janko Rešeta se predstavio s temom: “Radimo za život” ukratko je iznio o radu Zveza Sonček, imaju zaštitne radionice, cijelodnevni boravak, organizirani prijevoz, skupine za samostalno življenje u prilagođenim stanovima. Uče osobe s invaliditetom odgovornosti, motiviraju ih i potiču na njihovim mogućnostima, nemogućnosti se ne spominju. Bore se da rade proizvode tražene  na tržištu, a po mogućnosti i izvoze.  Nastoje ih što više osamostaliti da postanu svjesni svojih sposobnosti i da se osjećaju korisnima sebi i društvu.
 
Predsjednik HSUDCP, gdin Ivan Vujec zahvalio se svim dionicima te Zvezu Sonček na dosadašnjoj suradnji, izrazio želju za daljnjom suradnjom jer ovakva razmjena iskustava obogaćuje rad saveza i udruga, pridonosi poboljšanju življenja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Izjavio je da će nastaviti projekt “Samozastupanja osoba s cerebralnom paralizom” koji je započeo dugogodišnji predsjednik prim. dr. sc. Miroslav Pospiš.
 
Nažalost, medijski  je tribina bila slabo popraćena.


Andrea Belić
11.05.2011.