Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

10. Festival «jednakih mogućnosti»

 
U organizaciji Društva tjelesnih invalida održan je 10. Festival «jednakih mogućnosti» u periodu od 24. do 26.05.2011. u Zagrebu.
 
Festival “jednakih mogućnosti” održava se već 10 godina u stalnom terminu od 24.- 26. svibnja. Na Festivalu sudjeluju izvodači raznih profila, s predstavljem glazbeno-scenskih izvedaba, likovnim stvaralačkim dijelima, i skulpturom, igrama mobilnosti te sportskim igrama.
 
Razmještaj naprava za postavu umjetničkih dijela bio je postavljen u paviljon u šatoru. Sudionici likovnog stvaralaštva imali su stalke za slike (100x100 cm) a za skulpture stolove (170x80 cm). Ovo je bilo jako dobro za nas izvodače jer nismo trebali navečer spremati radove, kada se paviljon zatravao.
 
Cijelo dnevni program se odvijao na Trgu bana Josipa Jelačića od 10-22 sata. Svečano otvorenje Festivala “jednakih mogućnosti” bilo je 24. 05. 2011. s početkom 10:30h, otvorio ga je gradonačelnik Grada Zagreba gdin. Milan Bandić; otvorenju je nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
 
Svaki sudionik je dobio svoga volontera-asistenta, to su studenti iz raznih fakulteta, nekima je to bio prvi susret s nama - osobama s invaliditetom. Zadatak volontera - asistenta je sudioniku pomagati oko štanda, donositi okrijepu itd.
 
25. 05. 2011., pridružila nam se skupina umjetnika slikara iz susjedne nam Slovenije. Oni slikaju ustima. Imali smo mogućnost vidjeti rad ustima te rad dvoje naših umjetnika koji rade nogom.
 
U igrama mobilnosti i sportskim igrama mogli su se uključiti građani i prolaznici bez invaliditeta. Nažalost zaintresiranost je bila vrlo slaba.
 
Igre mobilnosti: svladavanje zapreka u invalidskim kolicima. Sportske igre: košarka, odbojka i tenis u invalidskim kolicima, boćanje za osobe s mišićnom distrofijom
 
Program Festivala su uljepšale naše estradne zvijezde Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Otkazani let, Đani Stipaničev te drugi. Naši volonteri-asistenti počastili su nas svojom plesnom točkom iznenađenja, s plesnom točkom su zatvorili FM.
 
Cilj ovog Festival je pokazati da i mi, osobe s invaliditetom možemo pridonijeti društvu svojim dijelom te da nas se prihvaća ravnopravnim u svakom segmentu života. Još uvijek se govori “osobe s posebnim potrebama”, iako je to krivi naziv. Ja bih rekla da smo osobe s posebnim sposobnostima, to bi bolje odgovaralo.
 
Nadam se da će se još niz godina Festival održavati, lijepo je da se može negdje pokazati svoja umjetnička djela te svoja iskustva i nadahnuća podjeliti s drugima. Također, ugodno je sresti poznata lica stečena na Festivalu “jednakih mogućnosti” kao i sklopiti nova poznanstva.
 
Sve pohvale organizaturu Društva tjelesnih invalida pod vodstvom gospodina Milana Ožegovića. Velika hvala za lijepa tri dana druženja i dobru organizaciju i Milici Gregurić, Jerini Špoljarić, Branki Bajt, Martini Pavić, volonterima i ostalim suradnicima te svim sudionicima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješno odrađenom FM jer je svaki puta Festival sve bolji.