Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

U spomen na našeg predsjednika Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize prim. dr. sc. Miroslava Pospiša

Prim. dr. sc. Miroslav Pospiš bio je predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize od 1988. - 2010. godine. Rođen je 3.03.1942. godine u Zagrebu, živio je i radio u Varaždinu.

Posvetio je cijeli svoj život istraživanju i poboljšanju kvalitete života djece s cerebralnom - dječjom paralizom kao i djece s različitim poteškoćama, općenito osoba s invaliditetom. Zalagao se za prihvaćanje u redovne škole za svu djecu bez obzira na oblik invaliditeta.

Kroz dugogodišnji rad napisao je veliki broj stručno znanstvenih knjiga, od kojih su neke prevedene i na engleski jezik. U svijetu bio je veoma cijenjen i priznat stručnjak, a u Hrvatskoj je bio jedan od rijetkih liječnika koji se bavio znanstvenim radom u istraživanju cerebralne paralize.

Usprkos svojoj teškoj bolesti prim. dr. sc. Miroslav Pospiš također se punim plućima posvetio radu saveza, 2005. godine je započeo projekt "Samozastupanje osoba s cerebralnom paralizom" što je pomoglo osobama s cerebralnom paralizom da postanu samo svjesne svojih mogućnosti te da mogu govoriti u svoje ime te odlučivati o svojim životnim odlukama. 2009. godine na doktoru incijativu proveden je projekt "Klubovi samozastupanja mladih osoba s invaliditetom". Pod rukovodstvom doktora Miroslava izdan je časopis Glasnik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize - HSUCDP. Dobivao je sve pohvale od Slovenskog Saveza "Sonček".

Moj prvi susret sa prim. dr. sc. Miroslavom Pospišom bio je 2006. godine na edukacijskom skupu u Varaždinskim Toplicama. Bio je to srdačan susret, imala sam osjećaj kao da se znamo već dugo, nosit ću ga u trajnom lijepom sjećanju. Njegov način predavanja ostavio je na mene snažan utisak. Sa dušom i srcem je predavao. Kada bi bila koja stručna riječ što ne bi razumjeli, objasnio bi jednostavnim riječnikom, što me se također veoma dojmilo. Imao je pristup osobi ravnopravno sebi, invalidnost nije primjećivao već osobnost osobe pa onda tek invaliditet. Nakon predavanja vrlo rado je volio neslužbeno pridružiti se nama u društvo, a mi bi se onda skupili kao pilići te bi razni razgovori su potekli. Znao bi nam pričati o svojim dječjim nestašlucima, kako je otišao ne medicinu, što ga je zaintrigiralo da proučava područje cerebralne paralize.

Kroz cijeli svoj rad zalagao se punom snagom za kvalitetniji, pravedan život djece i osoba s cerebralnom - dječjom paralizom. Naš dragi predsjednik, prijatelj, veliki stručnjak, znanstvenik, a nadasve veliki čovjek prim. dr. sc. Miroslav Pospiš nažalost zauvijek nam je otišao 12.06.2010., izgubivši bitku s opakom bolešću.

Prije dvije godina u to vrijeme smo slavili 40. godina postojanja saveza. Neka počiva u Božjem miru, neka mu je laka zemlja, a njegova djela neka govore mnogim nadolazećim generacijama, a mi koji smo surađivali s njim, zauvijek će nam ostati u srcima s njegovom pozitivnom energijom.