Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Ne okrivljujmo nego budimo objektivni

Je li istina da Filozofski fakultet i udruge slijepih ne čine ništa za slijepe? Je li istina da slijepi ne mogu pristupiti razredbenim ispitima zato što nemaju ispit na brajici? Sve ovo tvrdi obitelj Marka Bakovića, slijepog devetnaestogodišnjaka koji ove godine u ljetnom roku nije uspio položiti razredbeni ispit na Filozofskom fakultetu, studij povijesti.
 
Podsjetimo! Krajem srpnja u Jutarnjem listu izašao je članak u kojem Marko i njegova majka ogorčeno prozivaju Filozofski fakultet i udruge slijepih jer ne čine ništa da omoguće transparentno polaganje prijemnih ispita slijepim osobama. Ista se kritika mogla čuti i u rujnu nakon jesenskog roka koji je Marko uspješno položio, ovaj put uz ispit na brajici, iza kojeg zbog popunjene kvote nije mogao upisati studij povijesti, što je želio, već studij slovenskog i latinskog jezika. Unatoč ispitu na brajici, majka Bakovia nezadovoljna je jer Marku nije dopušten upis na studij povijesti. Ovaj čin Marka i njegove obitelji izazvao je burne rasprave u krugovima bliskima problematici slijepih. Zaključci su jasni i jednosmjerni. Marka ne treba osuditi ali ne treba ni podržavati ovakve nastupe i izjave. Potpuno je jasno kako sljepoća kao hendikep nosi izvjestan vid ograničenosti, a često nažalost i frustriranosti. No to nipošto nije razlog da se pojedinac kao osoba poistovječuje sa svojim hendikepom. Kao udruga koja radi na poboljšanju kvalitete života i slijepih osoba primorani smo očitovati se u pogledu gore iznesenih kritika. Neprihvatljivo je prihvatiti “blaćenje” institucije koja je prema riječima slijepih studenata “zadnji faks u Hrvatskoj kojeg treba blatiti”. Poznato je kako je upravo Filozofski fakultet jedan od rijetkih koji je opremio jednu prostoriju informatičkom opremom za slijepe, te također jedan od rijetkih fakulteta koji ima osobu zaduženu za pitanje studenata s invaliditetom. Činjenica kako do sada ispiti nisu bili na brajevom pismu daleko je od dovoljnog razloga da bi se ta ustanova napadala, tim više jer znamo kako su deseci slijepih osoba uspjevali upisati ovaj fakultet bez prijemnog ispita na brajici.
 
Zahvaljujuai suradnji s Udrugom Zamisli Filozofski je fakultet u jesenskom roku 2006. prijemni ispit po prvi put u Hrvatskoj pripremio na brajici pa se između ostalog i time poništava tvrdnja kako udruge ne čine ništa. Nadamo se da će se ubuduće postupci poput ovog prorijediti i da će slijepi i njihovi najbliži sagledavati činjenice objektivnije i realnije shvačajući kako poteškoće doista potoje ali da se cjelokupna situacija ipak poboljšava i da se na temelju eventualnog osobnog neuspjeha ne smije stvarati generalna slika.