Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Životni standard studenata s invaliditetom

Životni standard studenata s invaliditetom po mojem mišljenju treba biti usklađen sa standardom "normalnog" studenta, pa sad, da bi se standard studenata s invaliditetom izjednačio sa standardom onoga koji koji je “zdrav” (koji nema fizičkih ili psihičkih ispada) potrebne su dodatne povlastice, odnosno preinake. Ja sam,primjerice student stomatologije koji ima binauralnu hipoakuziju (obostrano oštećenje sluha) u visini 83% po Fowler-Sabineu.
 
Da li bi meni fakultet trebao omogućiti "posebniji" tretman, kao primjerice audio i videosnimanje predavanja i seminara koje pohađam, jer sam jedini slučaj slušno defektnog studenta na medicini? Fakultet kao ni srednja škola nije, po zakonu, obvezan, i to je ono što smatram demantijem na moje pitanje. Nego, da ne budem sebičan, neću dalje govorit individualno, već općenito. Za svakog studenta s invaliditetom koji iskaže želju za studiranjem mogla bi se provesti kakva-takva "cenzuracija" tek toliko da fakultet može izdati podatak o tome koliko oni zadovoljavaju, odnosno ne zadovoljavaju kriterije primanja OSI za studiranje. Kod nepokretnih ili teško pokretnih vjerujem da je uvjet pristupačan parking te ulazak u većinu predavaona. Za gluhe i nagluhe (poput mene) uvjet bi bilo snimanje izlaganja profesora, za slijepe bi dobar uvjet bio također snimanje uz dodatak prevedene stručne literature na opipljiv način (Brailer ili tome slično). Dakle, životni standard studenata se ne svodi samo na novce, već i na susretljivost izvršnih organa sveučilišta kako bi zbilja omogućili studiranje svima.