Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Priopćenje o akciji brisanja podcrtanih knjiga za slijepe studente

ZAGREB, 02. prosinca 2006. - Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom «ZAMISLI» danas je na Pučkom otvorenom učilištu provela akciju javnog brisanja podcrtanih knjiga za slijepe studentice kojom je obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
 
Cilj akcije bio je brisanjem knjiga osigurati pristup literaturi slijepim osobama. Tijekom akcije obrisano je 20 knjiga koje su obavezna literatura slijepim studenticama Filozofskog fakulteta Suzani Bliznac i Otiliji Nemet.
 
Naime, tehnologija kojom se koriste slijepe osobe za izučavanje literature ne može prepoznati sadržaj podcrtanih knjiga, pa smo ih stoga obrisali za slijepe osobe.
 
„Moja motivacija je vjerovanje u Udrugu Zamisli, jer su im dosadašnji projekti bili originalni i svrsishodni, a provedbom ove akcije dokazali su da je ponovo riječ o drugačijem pristupu rješavanju problema. Dok nisam došao na ovu akciju nisam znao da su podcrtane knjige slijepim osobama toliki problem“, istaknuo je Goran Grgić, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
 
Uz njega, na akciji je sudjelovalo ukupno 50 sudionika među kojima su bili glumci, brojni predstavnici podmladaka političkih stranaka, predstavnici udruge DUH iz Zagreba te veliki broj volontera. Profesor Filozofskog fakulteta, Ozren Žunec odazvao se akciji, jer je riječ o njegovim studenticama.
 
„Ovakve akcije treba podržati kao znak solidarnosti, ali problem se može riješiti samo na jednom višem oragnizacijskom nivou“, istaknuo je prof. Ozren Žunec.
 
Predsjednica Udruge, Svjetlana Marijon, zahvalila je svima na podršci i najavila organizaciju brisanja knjiga u drugim gradovima i knjižnicama.