Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Redovna sjednica Skupštine Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize

U hotelu «I» u Zagrebu 18.10.2008. je održana redovna sjednica Skupštine Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize. U radnom predsjedništvu su učestvovali, predsjednik Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize Primarijus dr. sc. Miroslav Pospiš, dopredsjednik Miljenko Mišljenović, tajnica HSUCDP Željka Matanov dipl. soc. radnica te dva člana odbora Dora Bašić i Krunoslav Pavlinec.
 
Skupštinu je otvorio predsjednik Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize Primarijus dr. sc. Miroslav Pospiš te nam uputio pozdravne riječi i pozdravio nazočne goste: gospodina Jerka Trputec, dugogodišnjeg tajnika SOIH, gospodina Ratka Kovačić predsjednika paraolimpijskog odbora Hrvatske te dopredsjednika Hrvatskog saveza društva distrofičara gospodina Zdravka Bizjak te im dao riječ.
 
Gdin Jerko Trputec pozdravio je dr. Miroslava Pospiš kao i sve prisutne. Iznio je nekoliko riječi o radu SOIH-a kroz 32 godine o zalaganju za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Govorio je o dobroj suradnji sa HSUCDP te o nesebičnom zalaganju dr. Miroslava Pospiš u znanstveno istraživačkom radu cerebralne i dječje paralize, jednom od rijetkih stručnjaka koji se bavi neurološkom pedijatrijum, a također se zalaže za djecu s raznim poteškoćama. Također je govorio o Konvenciji koja se treba provesti do 2015. godine, te kako udruge trebaju međusobno surađivati, kao i članovi unutar svoje udruge, a ne kao pojedinac. Poželio je dr. Pospišu dobro zdravlje i još mnogo godina zajedničke suradnje.
 
Riječi pozdrava uputio je predsjednik paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić. Rekao je kako osobe s invaliditetom mogu biti i te kako dobri sportaši. Spomenuo je jahanje i boćanje kao i bacanje koplja. Kako treba unutar udruge stvarati motivaciju i poticati članove za sport i rezultati neće izostat. Posebno su dobri rezultati osoba s CDP-om u jahanju i boćanju.
 
Zdravko Bizjak, dopredsjednik Hrvatskog saveza društva distrofičara uz pozdravne riječi zahvalio se na dobroj suradnji sa HSUCDP, sa željom da se tako i nastavi jer zajedno smo jači!
 
Dr. Pospiš se zahvalio na pozdravnim riječima gostiju, te istaknu da je cerebralna paraliza još nedovoljno istraženo područje i nedefinirano prema osobi s tom dijagnozom. Još uvijek se brkaju pojmovi pravna i poslovna sposobnost. Pravna sposobnost se stječe rođenjem, a poslovna s navršenih 18 godina. Spomenuto je provođenje kampanje osoba s cerebralnom paralizom, 5. Svibanj, nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, no još se uvijek premalo govori u medijima o tome danu i što je to cerebralna paraliza? Cerebralna paraliza nije bolest, već stanje koje nastane usred pomankanja kisika u mozgu. Kao što se isto premalo govori u medijama o ostaloj problematici osoba s invaliditetom.
 
Dnevni red vodio je dopredsjednik, sve točke dvevnog reda su jednoglasno usvojene. Također je usvojeno primanje u članstvo novih udruga sukladno podnesenim zahtjevima i odluci Upravnog odbora HSUCDP, to su udruge: Našice, Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom «Mali Princ» Ivanić - Grad, Daruvar i Križevci. Primanjem u savez ove četiri udruge, Hrvatski savez sada ima u članstvu 36 udruga. Bit saveza je rad po projektima i podizanje samosvjetnosti. Te se dr. Pospiš osvrnuo kako se u savezu strogo vodi računa o financijskim troškovima, troši se ciljano na projekte koji su za godinu isplanirani jer još naša RH-a premala sredstva izdvaja naspram Rebulike Slovenije koja puno više pridaje pozornosti i pruža financijsku pomoć udrugama i savezima osobama s invaliditetom. U planu je izdavanje riječnika stručnih riječi nama nerazumljivih pojmova.
 
Predlaže se da se napravi arhivar što bi udruge mogle stavljati o svojem radu. Isto tako predlaže se osnovati referentni centar u kojeg bi se uvodilo koliko ima osoba s cerebralnom paralizom u RH-a i gdje bi mogli dobiti stručnu pomoć. Po zaključenom dnevnom redu otvorena je rasprava. Predstavnica udruge iz Splita iznjela je probleme nepristupačnosti u gradu i barijerama te da bi bilo dobro održati skup osoba s invaliditetom u Splitu. Predstavnik udruge Bjelovar govorio je o problemima zapošljavanja osoba s invaliditetom koji su svugdje prisutni. Predstavnica Istarske županije iznjela je da se dosta pridonjelo na pobojšljanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom te da će uskoro otvoriti SOS telefon za osobe s invaliditetom i da su napravili vodič kroz Istru za osobe s invaliditetom. Udruga iz Rijeke ima veliki broj članova, zalaže se za zapošljavanje osoba s invaliditetom i u udruzi imaju zaposlene 3 osobe s invaliditetom. Predstavnica udruge iz Karlovca iznjela je problem kako nemaju adekvatnu pomoć za djecu s cp-om koja je i te kako potrebna kako djeci tako i roditeljima o osvješčivanju šta je cerebralna paraliza.
 
Zapisnik rada skupštine je vodila tajnica Željka Matanov. Skupština je s radom završila u 13 h, iza toga smo imali zajednički ručak i malo druženja. Lijepo je sresti znance i prijatelje.