Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Središnja proslava 40. godina postojana Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize u Varaždiskim Toplicama

12. – 14. lipnja 2008.

12. lipnja 2008. godine započelo je svečano obilježavanje središnje proslave 40. godina postojanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednice povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Jadranke Kosor, te supokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba, gosp. Milana Bandića.

Proslavu je otvorio predsjenik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize primarijus dr. sc. Miroslav Pospiš sa nekoliko uvodnih riječi te je dao riječ voditeljici «Društva naša djeca» Varaždin gđi Zdenki Knapić koja vodi glazbenu radionicu «Mali slavuji». Oni su nam uljepšali program svojim pjesmama. Predstavljena je «Monografija 40. godina Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize» te «Zbornik udruga Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.
13. lipnja je bio poziv na rođendan. Prisustvovali su tajnica ministarstva zdrastva i socijalne skrbi Dorica Nikolić. Spriječenošću doktora Zorislava Bobuš bio je tajnik SOIH-a Jerenim Trputec te Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Zagreb. Doktor Pospiš izgovorio je nekoliko riječi o postojanju Saveza udruga cerebralne i dječje paralize Hrvatske i njegovom značenju te je dao riječ uzvanicima. Uzvanici su čestitali 40.-ti rođendan Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize kao i doktoru Miroslavu Pospiš 20-set godina vođenja Saveza udruga CDP-e, kao i na nesebičnom zalaganju i istraživanju te znanstvenom radu CDP-a. Sljedila je pauza uz tortu, jer kakav bi bio rođendan bez torte!?
Iza toga je sljedio glazbeno literarni program. Društvo invalida cerebralne i dječje paralize Zagreb izvelo je bajku «Mali Princ». Predstava je bila lijepo kreirana i izvedena, za svaku pohvalu, iskrene čestitke. Zatim je nastupilo Društvo invalida cerebralne i dječje paralize Rijeka. Otpjevali su nam osam pjesama i četiri recitacije uz mladu voditeljicu profesoricu glazbe Nataliju, koja zaista radi dušom, najljepše čestitke. Samo neka tako nastave. Mogu biti ponosni na sebe. Članica Društva invalida cerebralne i dječje paralize Osijek pročitala je svoju pjesmu koja je vrlo emotivna - iskrene čestitke!
Nakon ručka je nastupala literarna sekcija «Korak Života», Društvo distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina. Kao i uvijek grupu je vodila Jasminka Matoković; vrlo draga i duhovita osoba. Članovi su čitali svoje radove te odsvirali i otpjevali nekoliko pjesama. Udruga osoba s cerebralnom paralizom «Srce» Split otpjevala je nekoliko pjesama i recitaciju, te je imala izložbu svojih umjetničkih radova kao i Udruga s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska.
I na kraju Udruga osoba s invaliditetom Kutina, njihovi članovi Irena Ćurić i Goran Lakotić čitali su svoje stihove, istinski, životom iz duše pisane. Svim izvođačima programa iskrene i najljepše čestitke. Sljedila je podjela zahvalnica, a u 20 sati imali smo svečanu večeru i nakon toga rođendansko slavlje i druženje. Lijepo je sresti stare prijatelje i steći nova poznanstva.
14. lipnja imali smo osvrt kroz 40. godina rada i postojanja jučer, danas, sutra. Na završnici proslave prisustvao je dr. Zorislav Bobuš. Gđa Marica Mirić govorila je o jačanju Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, o promoviranju prava osoba s CDP-om u organiziranom civilnom društvu i o pokretu mreže žena s invaliditetom Hrvatske. To znači da trebamo sami govoriti o sebi, odlučivati i zastupati se, nedozvoliti da drugi odlučuju umjesto nas. Jačati savez i udruge tako da dijete ili osoba s CDP-om ostaje na školovanju u mjestu stanovanja i zapošljava se; da se djetetu omogući asistent kao i pomagala za izvođenje nastavnog programa, educiranje prosvjetnih djelatnika. Kod zapošljavanja također osobni asistent, prilagodba radnog prostora i pomagala potrebna za rad.
Na ovom skupu bilo je dosta stručnih riječi nama nerazumljivih, s toga je doktor Pospiš predložio da bi bilo dobro napisati priručnik pojmova tih riječi. Prijedlog je prihvaćen, nadam se da će se realizirati.
Na ovoj obljetnici Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize odazvao se lijep broj sudionika skoro iz cijele Hrvatske kao i iz susjedne nam Republike Srbije. Smatram održavanje ove obljetnice vrlo uspješnom. Ova tri dana su protekla u ugodnom ozračju, uspješno jer nas je bilo puno. Tako smo snažniji i dajemo spoznaju drugima oko nas da i mi možemo, ali nas treba prihvatiti kao ravnopravne članove ovog društva.
Za sve velika hvala svima koji nas promoviraju, podržavaju i zalažu se za kvalitetniji život. Posebno hvala primarijusu dr. sc. Miroslavu Pospiš koji je zaista veliki znanstvenik, liječnik i nadasve čovjek. Neka nas još dugo vodi i daje nam smjernice kroz život. U svoje ime i svih nas s CDP-om poželimo mu dobro zdravlje i još dugo druženja s nama.
Moj osvrt. Vrlo me raduje što skoro svaka udruga ima u vodstvu osobu s invaliditetom bez obzira da li ima teškoće u govoru, motorici ili neke druge poteškoće pa se nadam da će tako biti i u našoj udruzi «Mali Princ» Ivanić Grad.