Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Pet godina prilagodbe literature udruge Zamisli

Pet godina prilagodbe literature

Program prilagodbe literature krenuo je sa samim osnivanjem Udruge. Na početku to je većim dijelom bio volonterski rad, budući da su i neki od osnivača, kao i neki od prvih pridruženih članova bili slijepi ili slabovidni studenti koji su imali potrebu za prilagođenom literaturom.

Broj prilagođenih knjiga se svake godine povećavao, tako se od prvotnih 40 do 50 prilagođenih knjiga godišnje broj do 2009. Popeo na 260 knjiga, skripta ili dijelova knjiga.

Važno je naglasiti da je kod prilagodbe najmanji posao, kao i najmanje važno, samo skeniranje i brzina/kvaliteta skenera. Tu često ljudi griješe. Kroz dugogodišnje iskustvo shvatili smo da je najvažnije pravilno grafički urediti tekst (drugi i najveći dio prilagodbe). Važno je naglasiti da se kod studentske literature tekst ne lektorira. Tijekom prilagodbe svakih nekoliko mjeseci održavamo sastanke s korisnicima i zajednički dogovarali što je važno, te što napraviti na koji način i eventualno poboljšati sam proces.
 
Također, često dolazi do nerazumijevanja u smislu da u zadnje vrijeme profesori, tj. Fakulteti sve više potrebne literature stavljaju na internet (uglavnom Web stranice fakulteta). Objava na internetu i PDF format samim time ne podrazumijeva da je literatura pristupačna.

Studenti s invaliditetom žele jednake uvjete kao ostali studenti. Svi studenti, već samim time što su studenti znaju kada je tekst ispravno napisan ili nije. Primjer su "videći" studenti koji uče iz skripta koje su rukom pisane ili su kopirane pa nedostaje nekoliko slova na kraju reda. Najvažniji im je sadržaj i brzina dolaska da potrebnog materijala iz kojeg mogu učiti.

Sama Akcija brisanja knjiga ukazala je na problem podrctavanja knjiga, i na sve ono što podcrtavanje donosi sa sobom. Ako je knjiga podcrtana, to je velika prepreka kod prilagodbe, praktički - podcrtavanje onemogućuje proces prilagodbe ili uvelike usporava sam proces dolaska do sadržaja.

Akciju je podržali oko pedeset sudionika, među kojima: dekan Filozofskog fakulteta, Prof. Damir Boras, bivši dekan, Prof. Neven Budak, nekoliko gostiju - predstavnika drugih fakulteta: Pravni Fakultet, Likovna akademija, predstavnica MZOS-a, predstavnica Grada Zagreba, predstavnica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Predstavnica Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, djelatnici knjižnice, predstavnici Medija, glumci Goran Grgić i Kristina Krepela, slijepi i slabovidni studenti Filozofskog i drugih fakulteta, aktivisti udruge, te volonteri i predstavnici Udruge Zamisli.

Opći dojam je izrazito zadovoljstvo provedbom akcije, a posebno odazivom. Ono što smo željeli smatramo da smo ostvarili, a to je uspostava suradnje s knjižnicom i osvještavanje javnosti o problemu. Posebno nas dojmio sam Dekan koji je obrisao dvije knjige dok su predstavnici Udruge objašnjavali proces i probleme tijekom same prilagodbe. Dok je Dekan uspješno brisao dijelomično podcrtane knjige, profesor Budak je bio pod dojmom koliko je njegova knjiga podcrtana, te je mjereći potrebno vrijeme za brisanje jedne stranice zaključio da mu je potrebno sedam sati za cijelu knjigu.
##