Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Predavanje o higijeni usne šupljine

Predavanje o higijeni usne šupljine

Tog vrućeg poslijepodneva činilo se da je ventilator najzaposleniji u prostoru Udruge Zamisli, ali samo dok nije (oko 19 sati) započela tribina s temom Poboljšanje zdravlja usne šupljine osoba s invaliditetom koju su za studente s invaliditetom održali dr. sc. Jelena Dumančić i dr. sc. Marin Vodanović, a na inicijativu prof. dr.sc. Hrvoja Brkića sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i člana povjerenstva za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.
 
Ispitni rokovi zaustavili su mnoge članove/volontere/korisnike Udruge Zamisli na putu do Kninskog trga, ali desetak prisutnih studenata s invaliditetom pažljivo je slušalo kratko izlaganje dr. Dumančić, specijalistice obiteljske stomatologije, iz Zavoda za dentalnu antropologiju, o zdravlju usne šupljine, dok je na stručan način podsjetila kako je bez zdravlja usne šupljine narušena naša čovjekolikost te da je oralno zdravlje puno širi pojam od zdravih zuba. Zanimljivo je bilo pratiti i specijalista dentalne patologije endodoncije, dr. Marina Vodanovića koji je prisutne upozorio na postupke očuvanja zdravlja usne šupljine i važnost primjene tih postupaka u svakodnevnom životu pojedinca. Ističući važnost preventive, zaključio je kako u slučajevima invaliditeta ne postoje kontraindikacije za bilo koji stomatološki zahvat.

Nakon predavanja studenti s invaliditetom iznijeli su neka svoja iskustva sa stomatolozima, a iz pitanja i rasprave koja je uslijedila, stekli smo dojam kako zaista postoji interes u stomatološkoj struci da svoje usluge prilagode i što kvalitetnije pružaju osobama s invaliditetom. U tom smislu predložena je i buduća suradnja u smjeru edukacije kroz ciklus radionica za nastavno osoblje Stomatološkog fakulteta, o specifičnim zahtjevima osoba s invaliditetom. Sami izlagači pokazali su interes naučiti od osoba s invaliditetom kako im pravilno pristupiti što nalazimo kao garanciju uspješne buduće suradnje i veće kvalitete stomatoloških usluga kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

##