Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge




Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Istraživanje o podršci studentima s invaliditetom

Na bijeloj je podlozi u gornjem dijelu loga narančastim tiskanim slovima napisano: Podrška studentima s invaliditetom. Ispod natpisa, centrirano, prikaz osobe u invalidskim kolicima s kapom za diplomu na glavi te sa svjedodžbom u desnoj ruci. Sve je u narančastoj boji. U donjem dijelu loga, centrirano, prikazani su raširena dva dlana usmjerena prema osobi u invalidskim kolicima, isto narančaste boje.Uspješno završeno istraživanje o o postojećim sustavima podrške studentima s invaliditetom!

U sklopu projekta "Podrška studentima s invaliditetom" koji je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+, provelo se istraživanje o postojećim sustavima podrške studentima s invaliditetom.

Kroz projekt koji traje od 1.1. - 31.10.2016. želi se potaknuti razvoj strukturiranog dijaloga i aktivne suradnje između mladih s invaliditetom, studentskih pravobranitelja i predstavnika institucija relevantnih u području visokog obrazovanja kako bi doprinijeli razmjeni informacija, mišljenja i stavova mladih s invaliditetom u području pružanja podrške studentima s invaliditetom na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini da bi se kreirao kvalitetan, funkcionalan i održiv sustav podrške studentima s invaliditetom u RH.

Prva aktivnost projekta bila je internet anketa te fokus grupe među mladima s invaliditetom, studentskim pravobraniteljima/studentima te predstavnicima relevantnih institucija.
Na temelju rezultata anketa izrađene su teme o kojima će se raspravljati na nadolazećim rasprava od kojih se prva održava 7.4. u Zagrebu.

Istraživanja su pokazala nesrazmjer između percepcije podrške ssi između samih studenata s invaliditetom te donositelja i provoditelja odluka, kao i studenata bez invaliditeta.
Mnogi problemi s kojima se studenti s invaliditetom susreću su studentima bez invaliditeta nevidljivi, a donositeljima i provoditeljima odluka - riješeni.
Osim navedenog pokazao se i veliki nesrazmjer među samim sastavnicima sveučilišta i njihovoj prilagođenosti i pristupačnosti te problem sustavnog rješenja podrške. Kao veliki problem naveden je i nedostatak podrške nakon visokog obrazovanja, uz neadekvatnu, odnosno nepotpunu podršku tijekom visokog obrazovanja. Od strane donositelja odluka kao najveći problem pokazao se nedostatak međusektorske suradnje i komunikacije.

Na temelju svega navedenog voditi će se rasprave na 6 sveučilišta u RH a rezultati rasprava kao i egzaktniji podaci istraživanja biti će predstavljeni na Konferenciji 15.6. te nakon toga dostupni i na web stranicama Udruge Zamisli.