Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Konferencija o asistivnoj tehnologiji i komunikAACiji

ATAAC4Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović konferencija o asistivnoj tehnogiji i komunikAACiji u periodu održana je  1. i 2. rujna.

Na konferenciji su sudjelovali vrhunski svjetski stručnjaci te korisnici asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije.

Konferencija je započeta predavanjem Johna Costella, logopeda iz Bostona koji je prikazao metode odabira AAC alata, temeljene na iskustvu rada u dječjoj bolnici. Naglasio je da se procjena sposobnosti djeteta provodi u dužem periodu, pomoću sličica, boja, pokreta, glazbe. Na taj način dijete nema osjećaj učenja, nego kroz igru pokazuje sposobnosti i zanimanje prema određenim zadacima postavljenih odgovarajućoj dobi djeteta.

Profesorica logopedije Patricia Politano iz Chicaga (University of Illinois) izlagala je o medotama pristupa AAC uređaja, kao što su: dodir, sklopke, skeniranje pogledom. Iz svog dugogodišnjeg praktičnog iskustva pričala je o različitim načinima korištenja komunikatora prilagođenih različitim potrebama i mogućnostima neverbalnih korisnika s višestrukim teškoćama. Naglasila je kako bi trebali svi imati jednake šanse za kvalitetu života.

Za vrijeme pauze, moglo se obići prezentiranja postera ustanova i organizacija iz različitih zemalja (Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije) te njihova rada s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Sudionici konferencije mogli su isprobati Tobli – komunikator kojim se uprvlja pogledom, rad na kompjuteru pomoću glave, komunikator sa sličicama za osobe s autizmom te oprema za kompjuter za osobe s višestrukim senzoromotričkim teškoćama.

Nakon pauze je izlagala Ana Alapić, majka dječaka sa spinalnom mišićnom atrofijom, koji je u Hrvatskoj prvo dijete na respiratoru upisan u redovni predškoli odgoj. Okupljenima je predočila svoje pozitivno iskustvo sa ravnateljem koji se bez ikakvih predasuda priprema primiti dječaka u redovnu osnovnu školu. O asistivnoj tehnologiji u školama je izlagala magistra edukacijske rehabilitacije Ines Delzotto, koja radi u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula. Delzotto je osnovala prvi Kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj za pogodnost rada s učenicima s teškoćama u razvoju.

Na konferenciji je prikazana „Moja odskočna daska za samoopredjeljenje“, reportaža o Kathrin Lemler iz Njemačke, koja se priključila video-pozivom. Lemler je djevojka s težim oblikom cerebralne paralize potpuno fizički ovisna o drugoj osobi, no ipak samostalna, sposobna za rad zahvaljući komunikatoru – Tobil upravljanje pogledom. Završila je fakultet i sada radi kao pedagog, voditelj projekta, konzultant, autor, i usput, žena s invaliditetom. Trenutno živi u Kölnu, gdje pohađa poslijediplomski studij rehabilitacije, a u slobodno vrijeme bavi se letenjem.

Ružica Magušić, (prof. logoped, radi u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava) prezentirala je o razvoju i usvanju AAC medota za hrvatski jezik. Predstavila je primjere sržnog rječnika (core vocabulary boards) za početnu kao i za potpunu komunikaciju. Uz prof. logopedicu Ružicu pridružila se njezina učenica Maja Pleša, koja je opisala koliko joj, u školovanju i svakodnevnim aktivnostima pomaže komunikator – Tobil upravljanje pogledom

Komunikaciju mislima predstavio je Guruprasad Madhale Jadav. Komunikator je namijenjen za osobe koje su potpuno nepokretne, ne mogu govoriti, a ne mogi ni koristiti komunikaciju pogledom. Projekt razvoja uređaja za komunikaciju mislima koji se odvija na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

David Hofer predstavio je svjetski poznat proizvodo asistivne tehnologije za pristup računala kao i uređaj IntegraMouse, koji omogućava pristup računalu pomicanjem usana. Iz njemačke tvrtke REHAdapt, jedne od najnaprednijih tvrtki u svijetu za izradu specijaliziranih stalaka za montažu uređaja asistivne tehnologije, direktor Uli Ehlert je održao prezentaciju o montaži komunikacijskih pomagala. Na krajuprvog dana programa, Mario Marušić je ispričao svoju osobnu priču, koja pokazuje da je moguće neovisno živjeti i raditi unatoč najtežem invaliditetu. Iako nepokretan, Mario uz pomoć asistivne tehnologije radi kao DJ.

Drugi dan konferecije 02.rujna 2016. Gavle Porter iz Australije je izumiteljica komunikacijskih knjiga PODD (Pragmatic Organisation Dynamic Display), koji su dobri za komunikacij sa osobama autizmom. Navela je primjer gluhe djevojčice sa težim oblikom cerebralne paralize, kojoj liječnici dvije godine nisu mogli ustanoviti oštećenje sluha. Djevojka se sada uspješno školuje, u skladu sa svojim mogućnostima.

Docentica na Odsjeku za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jasmina Ivšac Pavliša je prezentirala na temu „Poremećaji iz spektra autizma i potpomognuta komunikacija“. Video materijalima je prikazala kakve su prednosti uvođenja potpomognute komunikacije kako svladati prepreke – steći bolju komunikaciju s djetetom.

Partner Tobii Dynavox je dodijelio jedan svoj uređaj – komunikator upravljanje pogledom Ivanu Vnučecu, a direktor Uli Ehlert iz njemačke tvrtke REHAdapt je donirao Ivanu stalak za Tobil. Magnus Sundelin iz švedske tvrtke Tobii Dynavox, održao je predavanje o softverskom rješenju za potpomognutu komunikaciju, pomoću koncepta "EyeGaze krivulje učenja" te komunikatora kojima se upravlja pogledom.

Koncept "EyeGaze krivulje učenja" razvio je Hector Minto iz Engleske, koji je na konferenciji predstavio komunikacijske alate i metode za osobe sa Rettovim sindromom i osobe sa afazijama. Spomenuti koncept omogućuje osobama s teškim invaliditetom da znatno ranije započnu svoj put prema AAC-u. Mintov rad je utjecao na donositelje odluka i kreatore politika u zdravstvu i obrazovanju, na korist mnogih sadašnjih i budućih korisnika potpomognute komunikacije.

Prof. John Costello drugog dana konferencije je predstavio metode komunikacije s osobama koje ne mogu govoriti, nalaze se u bolnicama i u jedinicama intenzivnog liječenja. Ove metode komunikacije doprinose bržem oporavku pacijenata, kao i njihovu kraćem boravku u bolnici. Costello je prezentirao i medotode potpomognute komunikacije za slijepe i slabovidne osobe. Prof. Patricia Politano pokazala je kako osobe sa raličitim oštećenjma koriste potpomognutu komunikaciju.

Konferenciju je zatvorio dr. sc. prof. Miroslav Vrankić, svojim predavanjem o uređajima poput Servusa te različitim rješenjima za osobe s najtežim invaliditetom. Servus od korisnika prima glasovne naredbe, poput: zatvori vrata, upali svijetlo i sl., te ih izvršava. Više informacija o uređajima može se saznati na www.ataac.eu.

Ova konferencija je omogućila nova saznanja, kako osobama s invaliditetom, tako i njihovim roditeljima te stručnjacima koji se bave ovom problematikom. Nadam se da će ideje i iskustva stučnjaka, iznesena na ovoj konferenciji, zaživjeti i u našem državnom sustavu. Lijepo i korisno je znati da u „Lijepoj našoj“ postoje ljudi poput dr. sc. prof. Miroslava Vrankića i članiva njegovog tima, koji se zalažu za što kvalitetniji život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Autorica: Andrea Belić