Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Strukturirani dijalog o podršci SSI

Sastanak mladih i donositelja odluka o podršci studentima s invaliditetom održan je 7. travnja 2016. u Kući Europe u Zagrebu.

Raspravu je organizirala udruga Zamisli u suradnji sa Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Studentskim pravobraniteljem Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj projekta "Podrška studentima s invaliditetom", u sklopu kojeg je rasprava održana, je pomoći razvijanju kvalitetnog i održivog sustava podrške studentima s invaliditetom kroz strukturirani dijalog relevantnih dionika iz područja visokog obrazovanja.

Sastanak mladih i donositelja odluka započeo je radionicom o komunikaciji i pitanjem kad i zašto šutimo. Uslijedili su savjeti za dobar javni nastup i informiranje o Youthpassu. Na raspravi mladih i donositelja odluka istaknuto je da je invaliditet pitanje ljudskih prava za koje je odgovorno društvo.

Bez podrške mladima s invaliditetom, nije moguće očekivati njihovo ravnopravno uključivanje u društvo. Ipak, unatoč velikom broju studenata s invaliditetom koji pohađaju fakultete, u Hrvatskoj još uvijek nije razvijen sustav podrške studentima s invaliditetom koji je kvalitetan i u potpunosti funkcionalan. Kako bi definirali kakva je sve podrška potrebna i čija je to odgovornost, sudionici su u manjim grupama raspravljali o 10 tema, razgovarajući u grupama 10 minuta na svaku temu. Na posljetku su zaključili da samo zajednički možemo pomaknuti prepreke na koje studenti s invaliditetom nailaze tijekom obrazovanja. U tome i mladi i institucije imaju svatko svoj dio odgovornosti.

Na mladima je da se zalažu za sebe i upozoravaju na stvari koje treba poboljšati kako bi mogućnosti svih studenata bile izjednačene. Predstavnici institucija odgovorni su da dobivene informacije iskoriste kako bi sustav promijenili na bolje.

Strukturirani dijalog "Podrška studentima s invaliditetom" mogao bi biti prvi korak prema razvijanju kvalitetnog sustava podrške studentima s invaliditetom. Nema sumnje da će to doprinijeti ostvarivanju ljudskih prava studenata s invaliditetom, ali i potaknuti ih na preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost i ispunjavanje obveza koje imaju kao aktivni članovi zajednice u kojoj žive.

 

Autorica: Ivona Šeparović