Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Druga faza ESF osobne asistencije

altUdruga ZAMISLI je među sedamdeset i četiri udruge osoba s invaliditetom koje su danas dobile ugovore o provedbi 74 projekata, u vrijednosti od oko 13,6 milijuna eura financiranih iz sredstava Europskog socijalnog fonda, za usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom, prevoditelje za gluhe i pratitelje za slijepe.

 

Ugovor nam je uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković, dok su uz njega ponosni bili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić. Mi smo im ponosno uručili letke koji predstavljaju naše korisnike, njih 9 iz prve faze projekta OA dok u ovom ugovoru osobnu asistenciju će imati 14 korisnika i korisnica.

Uz predstavnike i predstavnice udruga na a svečanosti je nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te vrijedni djelatnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji su zaslužni za brzo i učinkovito rješavanje prijelaznog razdoblja i natječajnog procesa.

alt

"Vjerujem da ćete svi od ovih ugovora imati koristi, da će vam pomoći u svakodnevnom životu, u integraciji, i obećajem da ćemo kroz cijeli naš mandat voditi s vama dijalog i nastojati pomoći kada god to možemo na bilo kojoj razini vlasti i angažmana", poručio je osobama s invaliditetom premijer Plenković.  Zahvalio je ministrici Murganić i ministru Ćoriću te svim kolegicama i kolegama koji su bili angažirani na tom projektu.

Plenković je najavio da će ministrica Murganić nakon sjednice Vlade idući četvrtak predstaviti "Nacionalnu strategiju".

Riječ je o dokumentu koji se radi u duhu partnerstva sa svim udrugama i savezima osoba s invaliditetom. On će predstavljati okvir za naše djelovanje, poboljšanje zakonskoga okvira i maksimalno izlaženje u susret gdje god to državni proračun i naše financijske mogućnosti dopuštaju, istaknuo je.

Osobe s invaliditetom, dodao je, trebaju biti u potpunosti uključene u društveni život Hrvatske. "To je dio našega programa i naše obveze. Preko 500.000 naših sugrađana se nalazi u takvim okolnostima, a na razini EU čak 80 milijuna, rekao je Planković, ocijenivši ovaj program osobne asistencije jako koristan.

Ova sredstva, 115 milijuna kuna plus 39 milijuna kuna iz državnoga proračuna, sredstva iz proračuna EU i od prihoda igara na sreću, vjerujem da će biti jako korisna u praksi svima za usluge osobne asistencije, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je ministrica Murganić u prva tri dana svog mandata već reagirala, zajedno sa zastupnicom Ljubicom Lukačić (HDZ) i riješila tada akutni problem - pronađeno je rješenje za osiguravanje sredstava za potrebe osobnih asistenata.

Kao aktivisti Udruge ZAMISLI, ponosni smo što smo 14. listopada 2016. godine dočekali saborske zastupnike ispred Sabora na njihov prvi radni dan te ukazali na moguće posljedice ako se problemu osobne asistencije ne pristupi promtnim rješenjima. Na isti način smo zadovoljni načinom kako je sve odrađeno i svim rješenjima koja su dovela do ove svečanosti.

 

lenta