Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Priopćenje: "Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom nije kvalitetno definiran"

Udruga ZAMISLI organizirala je danas online konferenciju "Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa" koja je okupila 66 sudionika iz cijele Hrvatske. Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Na konferenciji su se okupljenima obratili Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ena Jurić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

"Konferenciju smo organizirali da naglasimo da je ekonomska stabilnost preduvjet i ključ sigurnosti i samostalnosti za sve, pa tako i osobe s invaliditetom. Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom trenutno nije kvalitetno definiran odredbama Zakona o radu i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, te ima jako puno izazova na koje treba odgovoriti. Primjer je pravo na godišnji odmor, odnosno koliko dana godišnjeg odmora ostvaruju osobe s invaliditetom temeljem svog stanja. Mi trenutno nemamo odgovor na to pitanje. Uz to, u periodu smo usklađivanja sustava socijalne skrbi i rada koji su sada pod nadležnosti jednog ministarstva – Ministarstva rada i mirovinskog sustava te još
jednog važnog trenutka za osobe s invaliditetom, a to je integracija sveukupne podrške osobama s invaliditetom u sustav potpore zapošljavanju", kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

alt

"Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" Udruga Zamisli želi promovirati mogućnosti osoba s invaliditetom za neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na konferenciji je istaknuo kako nadležno ministarstvo veliku pažnju provedbi mjera zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer je zapošljavanje put za punu integraciju osoba s invaliditetom u društvo. "Zabilježili smo pozitivne pomake uvođenjem kvota u sustave i novim modelom profesionalne rehabilitacije kao i aktivnim mjerama zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Primjerice, postoji mjera subvencije plaće, pa se tako firmama isplaćuju sredstva od 70% za plaće zaposlenih osoba s invaliditetom. Uz to, za poticaje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplaćeno je ukupno 90 milijuna kuna. Svjesni smo kako ove mjere nisu dovoljne, pa s početkom sljedeće godine uvodimo nove mjere kroz koje ćemo sufinancirati prijevoz za zaposlene osobe s invaliditetom", istaknuo je Dragan Jelić. Na konferenciji se prisutnima obratio i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika koji već sedam godina provodi projekt „Iskustvo zlata vrijedi".

"Udruga Zamisli već je sedam godina partner na našem projektu. Projekt je namijenjen pružanju pomoći studentima s invaliditetom i studentima slabijeg imovinskog stanja da ostvare praksu i pronađu prvi posao. Kroz našu inicijativu minimalno 20 osoba je dobilo stalan posao. Naše je iskustvo da su osobe s invaliditetom pune inicijativa i željne rada te da trebamo skinuti stigmu da su oni drugačiji. Poslodavci koji su ih zaposlili vrlo su zadovoljni njihovim radom, savjesnošću, željom za dokazivanjem i napredovanjem“, zaključio je Nišević.

Na konferenciji su svoja iskustva i primjere dobre prakse podijelile zaposlene osobe s invaliditetom koje su se složile kako im najveće prepreke predstavljaju prilagodbe radnih mjesta te predrasude okoline u kojoj kreću na svoj profesionalni put. I dok je radna mjesta relativno lako prilagoditi, na razbijanju predrasuda osoba zaposlenih u javnim i privatnim poduzeća o potencijalima i mogućnostima osoba s invaliditetom potrebno je kontinuirano raditi kroz edukacije i informativne kampanje.

Projekt "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Cijeli video konferencije "Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa" možete pronaći OVDJE.