Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

Priopćenje: Osobe s invaliditetom imaju pravo na roditeljstvo

Udruga ZAMISLI organizirala je danas online konferenciju "Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa" koja je okupila 50 sudionika iz cijele Hrvatske. Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Na konferenciji su se okupljenima obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i prof. dr. sc. Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada.

"Konferenciju smo organizirali da naglasimo s kojim se sve izazovima roditeljstva i obiteljskog života susreću osoba s invaliditetom. Dvojbe počinju već pri osiguravanju uvjeta za zaštitu reproduktivnog zdravlja, zdravstveno osoblje nedovoljno je educirano za pristup trudnicama s invaliditetom, a ni infrastruktura nije prilagođena. Osim toga, žene i muškarci s invaliditetom nemaju se gdje posavjetovati o dugoročnom utjecaju invaliditeta na kvalitetu obiteljskog života. U procesu zasnivanja vlastite obitelji, roditelji s invaliditetom susreću se sa strahom od budućnosti te predrasudama kako članova obitelji tako i društva u cjelini“, kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli. Projektom "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" Udruga Zamisli želi promovirati mogućnosti osoba s invaliditetom za neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom.

alt

 

Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je kako se osobe s invaliditetom susreću s nizom prepreka kada žele zasnovati svoju vlastitu obitelj. "Podršku u roditeljstvu im najčešće osiguravaju njihove obitelji, prijatelji, susjedi, udruge, ali kad dolazimo do pitanja zakonodavnog sistema i sustavne podrške, tu nije dovoljno učinjeno. Svaki dan se susrećemo s primjedbama na osude okoline, na zdravstvene usluge koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom koje žele postati roditelji i to se hitno treba mijenjati", zaključila je Anka Slonjšak.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom istaknula je kako je u vremenima korona virusa obitelj postala još važnija kao mjesto ljubavi, pripadanja, ali i snage i utjehe. "Kad govorimo o osobama s invaliditetom i zasnivanju obitelji izazovi su još veći, drugačiji i učestaliji, pri čemu živimo u društvu koje još uvijek ima snažne predrasude prema njima kao roditeljima. Podrška lokalne zajednice je vrlo važna, kao i edukacija, ali ona trenutno nije adekvatna. Grad Zagreb u pripremi je nove strategije i u to smo uključili velik broj civilnog udruga koje znaju koje su potrebe osoba s invaliditetom. U Gradu Zagrebu smo napravili određene pomake za status i položaj osoba s invaliditetom, ali to nije dovoljno. Treba i dalje raditi na osnaživanju lokalne zajednice, jačanju znanja i kompetencija u lokalnoj zajednici, a sve kako bismo unaprijedili živote osoba s invaliditetom i olakšali im svakodnevan život", istaknula je Romana Galić.

Na konferenciji su svoja iskustva i primjere dobre prakse podijelili roditelji s invaliditetom koji su se složili kako je najvažnije raditi na senzibilizaciji društva i u većoj mjeri osigurati dugoročno financiranje udruga civilnog društva. Udruge bi na taj način mogle raditi edukativne programe i provoditi medijske kampanje o sustavnoj podršci osoba s invaliditetom koje žele postati roditelji.

Projekt "Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom" financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Cijelu konferenciju "Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa" možete pogledati OVDJE.