Posjetite

Udruga Zamisli je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Za sadržaj objavljen na ovim stranicama je isključivo odgovorna Udruga Zamisli i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.


logo poywq

logo logbook

Tražilica

„Masterchefom“ za mlade s invaliditetom završena „Mala škola kuhanja“

U petak završen „Masterchef“ za mlade s invaliditetom, posljednji dio projekta „Mala škola kuhanja“ udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI. Projekt je obuhvaćao kuharsku edukaciju i natjecanje za mlade s invaliditetom, u kojem je sudjelovalo ukupno 26 mladih s različitim vrstama invaliditeta. Osnovni cilj projekta bio je osamostaljivanje u kuhinji mladih s invaliditetom, te razvijanje njihovih kulinarskih vještina.

S obzirom da za mlade osobe s invaliditetom nema mogućnosti redovnog kulinarskog obrazovanja, na ovaj način polaznici imaju priliku okušati se u profesionalnom pristupu kuharstvu uz mentorstvo profesionalnog kuhara Vedrana Habela.

Posljednji dio ovog projekta, realiziranog uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, obuhvaćao je edukaciju i natjecanje mladih s  invaliditetom u kuhanju, koje se održavalo od 7. do 11. svibnja u Omladinskom hostelu „Zadar“. Tijekom tih pet dana sudionici su učili kuhati i natjecali se u pripremi jela.

Desetero natjecatelja u polufinalu je podijeljeno u grupe s obzirom na vrstu invaliditeta.  Sve je kulminiralo dvama finalima posljednjeg dana; superfinalom i finalom. U superfinalu snage je odmjerilo troje sudionika prijašnjih radionica „Male škole kuhanja“, dok su u finalu kuhače ukrstili pobjednici u tri polufinalna dana. Oni su samostalno kuhati naučili tijekom pet dana u Zadru.

Samostalno kuhanje za ove mlade s invaliditetom još je jedan korak u samostalan život u kojem sami odabiru kako će izgledati njihov život. Ideja organizatora je da se u budućnosti otvori restoran – kamion u kojem će svi zaposleni biti osobe s invaliditetom. To će im omogućiti da sami sebi osiguraju egzistenciju, a također će doprinijeti i razbijaju stereotipa o osobama s invaliditetom kao nesamostalnima i ovisnima o tuđoj pomoći. Tako će jednakost u kuhinji potaknuti i promovirati jednakost u društvu.
Slike od Mastercheft-a možete pogledati na facebook stranicama od udruge.