Udruga Zamisli organizirala je danas završnu konferenciju u sklopu projekta "Kreativna REakcija za nenasilje".

Podsjetimo, riječ je o projektu koji Udruga Zamisli provodi u suradnji sa: Prvom ekonomskom školom, Školom za cestovni promet, Školom za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Ambidekster klubom. Projekt "Kreativna REakcija za nenasilje" financira Grad Zagreb. Na samom početku konferencije, Ivana Kuzmanić, izvršna direktorica Udruge Zamisli, istaknula je važnost prevencije nasilja među mladima. Martina Stipeč iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba nabrojila je projekte u čijoj provedbi spomenuti ured sudjeluje, a koji pomažu mladima u suočavanju sa vršnjačkim nasiljem. Izvoditeljica aktivnosti projekta "Kreativna REakcija za nenasilje", Simona Mravak iz Udruge Zamisli prezentirala je aktivnosti provedene unutar projekta. Istaknula je važnost uključivanja mladih u teme koje se njih tiču te dobrobiti vršnjačkih prezentacija.

Pozitivna iskustva sudjelovanja u aktivnostima projekta i održavanju vršnjačke prezentacije opisala je Lola Karadžija, učenica Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Profesorica Zorica Hrgovčić u svom je izlaganju naglasila je važnost suradnje svih dionika. Opisala je kako Prva ekonomska škola provodi edukacije o prevenciji nasilja, dodala da je tijekom pandemije teže reagirati, kada djeca nisu u školi te naglasila sve veću pojavu cyberbullyinga. "Nasilje je tema o kojoj je teško razgovarati, ali usprkos tome moramo razgovarati o njemu.", zaključila je Hrgovčić.

Ivana Buljan Babić, psihologinja iz Ambidekster kluba, predstavila je njihove aktivnosti i tretman nasilja među mladima. Opisala je trening o nenasilju, održan u sklopu projekta "Kreativna REakcija za nenasilje", na kojem je naglasak bio na osvještavanju emocija, s naglaskom na samoregulaciju emocija. Navela je rezultate ranijih istraživanja, koja su pokazala da su dječaci više skloni fizičkom, a djevojčice emocionalnom nasilju, poput ogovaranja ili isključivanja iz grupa. Elizabeta Matković, socijalna radnica iz organizacije "Status: M" istaknula je nužnost prihvaćanja različitosti te važnost prepoznavanja i dekonstrukcije rodnih normi. "Važno je naučiti neke nove vještine rješavanja konflikata, postavljanja granica i traženja načina zadovoljavanja nekih svojih potreba.", rekla je Matković.

O svakodnevnoj prevenciji nasilja iz perspektive MUP-a govorio je policijski službenik Mislav Švigir. Opisao je rad na kriminalističkoj prevenciji koja je usmjerena građanima i institucijama. Istaknuo je da programi koje provode u školama pokazuju sjajne rezultate po pitanju prevencije međuvršnjačkog nasilja. Tijekom rasprave, sudionici su istaknuli važnost poticanja mladih na preuzimanje odgovornosti te ih osvijestiti o neželjenim i dugoročnim posljedicama do kojih može dovesti vršnjačko nasilje.

29 Kolovoz 2023

Udruga Zamisli na samom je kraju provedbe dva projekta prilagodbe literature financiranih sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.U sklopu projekta „Prilagodba literature...

06 Srpanj 2023

Prenosimo u cijelosti objavu Centra za mlade Zagreb koji je partner Udruzi ZAMISLI na projektu.

05 Srpanj 2023

Održat će se završna konferencija projekta  „Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada”.

19 Lipanj 2023

 MojPosao je zajedno s Udrugom ZAMISLI realizirao radionicu o digitalnom marketingu za potrebe udruge.

23 Svi 2023

MojPosao je zajedno s Udrugom ZAMISLI realizirao radionicu „Kako se pripremiti za tržište rada?“. Radionica je bila za osobe s invaliditetom koje žele pronaći posao.

02 Svi 2023

S ponosom dijelimo jedan od rezultata projekta BeUp2Date u kojem smo bili partneri Centru UP2DATE!