U suradnji s portalom "MojPosao" iznosimo rezultate istraživanja o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca i ovom prilikom objavljujemo rezultate istraživanja o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada kako bismo osvjestili upravo o ovom problemu. 

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, a diskriminacija ih prati na svakom koraku. Postavljamo pitanje: "Možemo li stvoriti bolje društvo za njih i nas?".

Rezultati istraživanja 

- Gotovo 16 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Jednostavnije prikazano, svaka šesta osoba na svijetu bori se s nekim oblikom invaliditeta. Često su stigmatizirani od strane društva, teže se uklapaju u zajednicu, a kada govorimo o tržištu rada, stanje je možda još i gore - navodi se u istraživanju.

Udruga Zamisli s Portalom MojPosao, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, odlučila je objaviti rezultate zajedničkog opsežnog istraživanja na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju. Cilj istraživanja bio je otkriti s kojim se izazovima osobe s invaliditetom susreću i u kakvim uvjetima rade te osvijestiti javnost, ali i poslodavce i ostale zaposlenike, o tim problemima. 

Osobe s invaliditetom teže se zapošljavaju

Dok većina ispitanika opće populacije posao pronađe unutar pola godine, istim uspjehom se može pohvaliti svega 30% osoba s invaliditetom.

Više od godinu dana posao je tražilo 16% ispitanika opće populacije, te čak 54% osobe s invaliditetom.

Diskriminacija opada s pronalaskom posla, ali nedovoljno

Istraživanje je pokazalo da je postotak onih koji se osjećaju diskriminirano visok, čak 45%, a kao izvor diskriminacije osobe s invaliditetom podjednako navode kolege, nadređene kao i samu upravu tvrtke. U drugu ruku, polovica ispitanika (50%) smatra kako osobe s invaliditetom još uvijek nisu ravnopravne na tržištu rada i radnim mjestima. Također, takvi ispitanici smatraju kako se po tom pitanju još puno toga može napraviti, dok njih 27% smatra kako su osobe s invaliditetom u potpunosti ravnopravne na radnom mjestu. Daljnjih 21% ispitanika izjavilo je kako se trudi osobama s invaliditetom pružiti osjećaj ravnopravnosti. Ovo su samo neki od rezultat istraživanja, a ono je obuhvatilo i mjere vezane uz provođenje politike raznolikosti, samozapošljavanje i pomoć kolega.

Istraživanje

Istraživanje je provedeno u suradnji Udruge Zamisli i Portala MojPosao na osobama s invaliditetom, zaposlenicima te organizacijama. Istraživanju je pristupilo ukupno 183 ispitanika s invaliditetom, preko 250 ispitanika bez invaliditeta te više od 40 organizacija.  

Treba napomenuti da su podaci dobiveni u istraživanju pristrani u pozitivnom smislu, stvarna situacija je vjerojatno još i gora obzirom da procjenjujemo da su istraživanju pristupale osobe i tvrtke koje imaju izražen pozitivan stav prema osobama s invaliditetom te kako su pojedinci i tvrtke svjesne društvene poželjnosti pojedinih odgovora.

-Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali sa svojim odgovorima i pomogli nam u prikupljanju podataka - poručuju organizatori.

 

26 Lipanj 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za Zamisli OSICE, u četvrtak  27. lipnja. Za ovaj susret očekuje vas druženje uz film “Seks  s invaliditetom” u režiji Marija Kovača.

24 Lipanj 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za  ZAMISLI OSICE

24 Lipanj 2024

Prijavi se na radionicu "Upravljanje vremenom" i nauči kako ispravno organizirati dnevne aktivnosti.

19 Lipanj 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za Zamisli OSICE, u utorak 25. lipnja pogledat ćemo zanimljiv film “Volim život” koji je u Velikoj Gorici prikazan povodom Međunarodnog...

14 Lipanj 2024

Prijavi se na radionicu „Kako se nositi sa stresom“ i nauči kako se što bolje prilagoditi stresnim situacijama.

12 Lipanj 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za Zamisli OSICE, u utorak 18. lipnja razgovarat ćemo o pristupačnosti javnih prostora.

 

Udruga ZAMISLI je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj
civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge.