Dobrobiti asistencije nemoguće je ukratko pobrojati. Nužno ih je obrazložiti.

UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom navodi pristupačnost kao jedno od osnovnih ljudskih prava svake osobe s invaliditetom. U članku 9. stoji da će "države stranke ove Konvencije poduzet će odgovarajuće mjere osiguravanja pristupačnosti osobama s invaliditetom". Pod time se podrazumijeva i "osiguranja drugih oblika pomoći u vidu osobnih asistenata i posrednika, uključujući vodiče, čitače i stručne tumače za znakovni jezik, kako bi se olakšao pristup javnim objektima i prostorima otvorenim za javnost" (stavak 5). Kako asistencija utječe na svakodnevni život osobe s invaliditetom?

Asistencija prije svega omogućuje osobi s invaliditetom da donosi odluke "bez kalkulacija" o tome koliko joj je snage ostalo. Započinjući posve običan dan, planiranje je nezaobilazno. Ne samo planiranje u smislu: "Što ću danas raditi?", već i u smislu: "Imam li danas dovoljno energije za sve to?". Nikome nije svaki dan isti, svatko od nas se ponekad osjeća odlično, a ponekad "bez veze", bez posebnog razloga. Naravno, način na koji smo započeli dan odredit će koje ćemo stvari taj dan moći raditi, no ako ste osoba s invaliditetom zahtjevnost aktivnosti poput pranja zubi može biti definirana odgovorom na pitanje: "Kakav mi je dan danas?".
Potreba za "kalkuliranjem" o snazi i energiji omeđena je istim pitanjem. Ako sam obavljaš stvari. Kada imaš asistenta možeš računati na pomoć za stvari koje ne možeš sam napraviti, ali i na to da ne trebaš improvizirati rješenja. Uz pomoć asistenta, stvari možeš napraviti na najjednostavniji način, koji nije definiran ograničenjima invaliditeta i koji čuva tvoju privatnost, što nikako nije nevažno. Tada shvaćaš da "posjeduješ" svoje odluke, koje ti svakodnevno donose pobjede, ali i pogreške. Za sve to si sam odgovoran: jedini krivac i jedini zaslužni pojedinac. Preuzimaš odgovornost, radiš ono što uistinu želiš i saznaješ koliko stvarno možeš.

Stvarna je to neovisnost, koju je ponekad teško vidjeti ispod izraza "aktivnosti svakodnevnog života" ili opisa: asistencija pri jelu, oblačenju i kretanju. Za tu stvarnu neovisnost ponekad nisu spremne ni same osobe s invaliditetom i zato ih je potrebno dodatno osnažiti. A tada, počinje pustolovina pomicanja vlastitih granica, prelaženja preko podcjenjivanja / precjenjivanja svojih mogućnosti, uklanjanja prepreka u svojoj i tuđim glavama, pa tek na kraju u svojim rukama i nogama. Kad sve to zbrojimo postaje očito da asistencija osobi s invaliditetom omogućava suočavanje s realnošću na putu do ostvarenja onoga što je nekoć i toj osobi izgledalo nemoguće. Uz osiguranu asistenciju (neki) snovi tako postepeno postanu stvarnost.

FOTO: pixabay.com

16 Svi 2024

Prijavi se na radionicu "Komunikacijske vještine" i nauči kako u svakodnevnom životu asertivno komunicirati!

15 Svi 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za Zamisli OSICE, u utorak 21. svibnja razgovarat ćemo o društvenim mrežama.

13 Svi 2024

Prijavi se na radionicu „Kako se nositi sa stresom“ i nauči kako se što bolje prilagoditi stresnim situacijama.

13 Svi 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za  ZAMISLI OSICE

09 Svi 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za ZAMISLI OSICE: Novinarstvo i pisanje vijesti

07 Svi 2024

Imamo izuzetno zadovoljstvo pozvati vas na naš sljedeći okrugli stol na temu "Životno osiguranje kod osoba s invaliditetom".