ZAGREB, 29. studenog 2021. godine - Udruga Zamisli predstavila je danas na završnoj konferenciji rezultate projekta „Pomoć na dlanu“ vrijednog 920.180,00 kuna koji je provela zajedno s partnerima Centrom za socijalnu skrb Zagreb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Zagreb. Riječ je projektu koji je trajao 18 mjeseci, a bio je usmjeren na zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena iz lokalnih sredina koje su pružale podršku i pomoć starim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom. Projekt je bio sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

„Kroz projekt smo zaposlili 10 žena koje su se brinule za 66 korisnika. Zaposlene žene prošle su tečaj osposobljavanja i usvojile su znanja o osnovama gerontologije, poslovima gerontodomaćice, zaštite na radu i prve pomoći te praktične nastave. Gerontodomaćice su poboljšavale kvalitetu života krajnjim korisnicima pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i prilikom posredovanja u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala) i dr. Uz to, ovaj projekt korisnicima je omogućio socijalizaciju kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima“, objasnila je Ivana Kuzmanić, izvršna direktorica Udruge Zamisli.

„Na tržištu rada danas je velik problem strukturalna nezaposlenost, odnosno radna snaga koja je zbog svojih kompetencija slabo zapošljiva. Jedna od takvih ranjivih skupina su i žene iznad 55 godina starosti. Projekt „Pomoć na dlanu“ koji je dio programa Zaželi pružio je teško zapošljivim ženama priliku da se zaposle i budu konkurentne na tržištu rada te da steknu nova životna iskustva. Velik broj poslova koje je HZZ oglasio ove godine odnosi se i na pružanje pomoći i njegu starih osoba u domovima za starije i nemoćne osobe i tu vidimo šansu da žene koje su bile zaposlene na projektu “Pomoć na dlanu“ ostanu u radnom odnosu i steknu radni staž do mirovine“, izjavila je Marija Halić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Zagreb. 

„Projekt „Pomoć na dlanu“ na kojem smo sudjelovali bio je dobar i kvalitetan za korisnike socijalne skrbi. Tijekom projekta ostvarili smo pozitivnu i uspješnu suradnju s Udrugom Zamisli i svi naši korisnici na projektu bili su zadovoljni razinom pružene usluge“, kazao je Antun Ilijaš iz Centra za socijalni skrb Zagreb.
Na konferenciji su svoja iskustva podijelili korisnici projekta te gerontodomaćica. 

„Projekt „Pomoć na dlanu“ bio je jednako važan kako za starije i nemoćne osobe, jer im je osigurao kvalitetan i inkluzivan život, tako i za nas gerontodomaćice zbog osiguranog izvora financijskih sredstava. Starim i nemoćnim osobama jako je teško funkcionirati od projekta do projekta te im je najvažniji kontinuitet pružanja ovakvih usluga i u budućnosti“, istaknula je Vera Rimac, gerontodomaćica na projektu.

„Projekt mi je prije svega osigurao veliku slobodu izbora. Gerontodomaćica mi je odlazila u ljekarnu, kupovala namirnice u dućanu, vodila me k frizeru, pospremala stan i kuhala ručak. Sve to mi je uštedjelo mnogo vremena za druženja i prijatelje koje nisam morala moliti da mi pomažu u svakodnevnom funkcioniranju. Za mene je to uistinu neovisan život, zbog čega se nadam da će se projekti poput ovog što prije nastaviti. Tada ću ponovno imati bolji pristup svim sadržajima i biti mobilnija“, istaknula je Ivona Šeparović, korisnica na projektu.


 

22 Lipanj 2022

Na štandu na Trgu John F. Kennedy 8 (u blizini Škole za cestovni promet) 23. lipnja (od 10 do 14 sati) i 27. lipnja (od 11 do 15 sati) mladi, njihovi roditelji i svi...

21 Lipanj 2022

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI" u partnerstvu sa Savezom “SUMSI” i Centrom za mlade provodi "Edukacije za jačanje civilnog...

10 Lipanj 2022

Centar UP2DATE objavljuje Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe "Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti".

31 Svi 2022

Završena je druga i krenula treća godina provedbe programa "Centar podrške - Neovisan život". Podsjetimo, cilj je uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni aktivni život...

21 Travanj 2022

Pozivamo Vas da posjetite naš info štand u sklopu ulične kampanje za projekt "Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada“, koja će se održati u ponedjeljak i...

06 Travanj 2022

Treći partnerski sastanak u sklopu projekta "Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada" (UP.01.2.0.04.0047).