Foto: Sudionici konferencije / Udruga Zamisli

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli organizirala je danas povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom online konferenciju pod nazivom "Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama".

Cilj konferencije bio je ukazati na izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom tijekom pandemije koronavirusom te poteškoće s kojima su se susrele tijekom razornih potresa. Sudionicima su se na konferenciji obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Tijekom konferencije koja je okupila više od 40 sudionika svoja iskustva podijelili su Maria Preiner Tomić iz Centra za razvoj vrijednosti, Robert Holjevac iz Hrvatskog instituta za povijest i Lara Grojzdek iz Centra za rehabilitaciju Zagreb. Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija kao što je potres.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u pozdravnom govoru istaknula je kako su se osobe s invaliditetom tijekom pandemije susrele s nizom problema i poteškoća - od nedostupnosti medicinske usluge, sustava podrške u studentskim domovima, vlastitim domovima, ali i ustanovama socijalne skrbi do nabavke zaštitne opreme i dr. "Zatražili smo informacije o protokolima i planovima za pomoć osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama od lokalnih zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, vatrogasne zajednice, Zavoda za hitnu medicinu da provjerimo kako postupaju i kako surađuju te na koje telefone da se jave osobe s invaliditetom. Nažalost, ne postoje protokoli o postupanju, a jednako tako ne postoji ni baza podataka osoba s invaliditetom gdje žive i kako na brz način doći do njih u slučaju evakuacije. Nemamo informatička i tehnološka rješenja za ovakve slučajeve, ali znamo da se na tome radi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave“, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je istaknula kako Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sustavno rade na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju pa su tako u vrijeme rizičnih situacija uzrokovanih epidemijom Covida 19 i ova dva potresa, nastojali svoje djelovanje prilagoditi potrebama u zajednici. "Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u 2020. godini osigurao je dostavu paketa u realizaciji ustanove Dobri dom Grada Zagreba, a u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb. Dostavljeni su interventni paketi s namirnicama i higijenskim potrepštinama, a valja napomenuti kako je riječ bila o socijalno ugroženim građenima, koji se i zbog epidemije svrstavaju i u najrizičniju skupinu“, istaknula je Jurić Đajić.

Maria Tomić Preiner iz Centra za razvoj vrijednosti istaknula je kako osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija o tome kako će primjerice cjepivo utjecati na progresiju pojedinih invaliditeta te navela problem uvjeta smještaja u bolnicama te straha što ako se, primjerice, osobni asistent zarazi. Predstavila je letak o tome kako osobe s različitim vrstama invaliditeta mogu sebe zaštititi u rizičnim situacijama kao što je potres te naglasila da bi trebao postojati neki kontakt na koji osobe s invaliditetom mogu dojaviti gdje se nalaze i s kim su, ukoliko im je potrebna pomoć za izlazak iz zgrade.


 

29 Kolovoz 2023

Udruga Zamisli na samom je kraju provedbe dva projekta prilagodbe literature financiranih sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.U sklopu projekta „Prilagodba literature...

06 Srpanj 2023

Prenosimo u cijelosti objavu Centra za mlade Zagreb koji je partner Udruzi ZAMISLI na projektu.

05 Srpanj 2023

Održat će se završna konferencija projekta  „Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada”.

19 Lipanj 2023

 MojPosao je zajedno s Udrugom ZAMISLI realizirao radionicu o digitalnom marketingu za potrebe udruge.

23 Svi 2023

MojPosao je zajedno s Udrugom ZAMISLI realizirao radionicu „Kako se pripremiti za tržište rada?“. Radionica je bila za osobe s invaliditetom koje žele pronaći posao.

02 Svi 2023

S ponosom dijelimo jedan od rezultata projekta BeUp2Date u kojem smo bili partneri Centru UP2DATE!