Foto: Sudionici konferencije / Udruga Zamisli

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli organizirala je danas povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom online konferenciju pod nazivom "Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama".

Cilj konferencije bio je ukazati na izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom tijekom pandemije koronavirusom te poteškoće s kojima su se susrele tijekom razornih potresa. Sudionicima su se na konferenciji obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Tijekom konferencije koja je okupila više od 40 sudionika svoja iskustva podijelili su Maria Preiner Tomić iz Centra za razvoj vrijednosti, Robert Holjevac iz Hrvatskog instituta za povijest i Lara Grojzdek iz Centra za rehabilitaciju Zagreb. Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija kao što je potres.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u pozdravnom govoru istaknula je kako su se osobe s invaliditetom tijekom pandemije susrele s nizom problema i poteškoća - od nedostupnosti medicinske usluge, sustava podrške u studentskim domovima, vlastitim domovima, ali i ustanovama socijalne skrbi do nabavke zaštitne opreme i dr. "Zatražili smo informacije o protokolima i planovima za pomoć osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama od lokalnih zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, vatrogasne zajednice, Zavoda za hitnu medicinu da provjerimo kako postupaju i kako surađuju te na koje telefone da se jave osobe s invaliditetom. Nažalost, ne postoje protokoli o postupanju, a jednako tako ne postoji ni baza podataka osoba s invaliditetom gdje žive i kako na brz način doći do njih u slučaju evakuacije. Nemamo informatička i tehnološka rješenja za ovakve slučajeve, ali znamo da se na tome radi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave“, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je istaknula kako Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sustavno rade na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju pa su tako u vrijeme rizičnih situacija uzrokovanih epidemijom Covida 19 i ova dva potresa, nastojali svoje djelovanje prilagoditi potrebama u zajednici. "Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u 2020. godini osigurao je dostavu paketa u realizaciji ustanove Dobri dom Grada Zagreba, a u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb. Dostavljeni su interventni paketi s namirnicama i higijenskim potrepštinama, a valja napomenuti kako je riječ bila o socijalno ugroženim građenima, koji se i zbog epidemije svrstavaju i u najrizičniju skupinu“, istaknula je Jurić Đajić.

Maria Tomić Preiner iz Centra za razvoj vrijednosti istaknula je kako osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija o tome kako će primjerice cjepivo utjecati na progresiju pojedinih invaliditeta te navela problem uvjeta smještaja u bolnicama te straha što ako se, primjerice, osobni asistent zarazi. Predstavila je letak o tome kako osobe s različitim vrstama invaliditeta mogu sebe zaštititi u rizičnim situacijama kao što je potres te naglasila da bi trebao postojati neki kontakt na koji osobe s invaliditetom mogu dojaviti gdje se nalaze i s kim su, ukoliko im je potrebna pomoć za izlazak iz zgrade.


 

22 Lipanj 2022

Na štandu na Trgu John F. Kennedy 8 (u blizini Škole za cestovni promet) 23. lipnja (od 10 do 14 sati) i 27. lipnja (od 11 do 15 sati) mladi, njihovi roditelji i svi...

21 Lipanj 2022

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI" u partnerstvu sa Savezom “SUMSI” i Centrom za mlade provodi "Edukacije za jačanje civilnog...

10 Lipanj 2022

Centar UP2DATE objavljuje Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe "Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti".

31 Svi 2022

Završena je druga i krenula treća godina provedbe programa "Centar podrške - Neovisan život". Podsjetimo, cilj je uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni aktivni život...

21 Travanj 2022

Pozivamo Vas da posjetite naš info štand u sklopu ulične kampanje za projekt "Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada“, koja će se održati u ponedjeljak i...

06 Travanj 2022

Treći partnerski sastanak u sklopu projekta "Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada" (UP.01.2.0.04.0047).