Kad bi kombiji udruge Zamisli mogli pričati, ispričali bi vam ovu priču.

Kad bi kombiji udruge Zamisli mogli pričati, ispričali bi vam ovu priču: "Još od 1. listopada 2006., barem netko od nas vozi osobe s invaliditetom, uglavnom studente. Kad brucoš prvi put uđe u kombi, na njegovom se licu uvijek miješaju uzbuđenje i strah. Dok je pisao državnu maturu i prijemni ispit, brucoš s invaliditetom mislio je da će sve biti riješeno onog trenutka kada u ruke dobije indeks željenog fakulteta. Kako se samo prevario! Nije uopće razmišljao o tome kako će doći na faks. No, zato je na pripremama udruge Zamisli saznao sve o upisima i o prijevozu.

Osigurani prilagođeni prijevoz prvog dana faksa studentu s invaliditetom pomogao je da dođe na vrijeme na predavanje. Štoviše, student s invaliditetom pojavio se prije svih. Imao je dovoljno vremena da pronađe dvoranu u kojoj je prvo predavanje. Iako je bio zbunjen kao i njegovi kolege bez invaliditeta, olakšavalo mu je to što će ga kombi čekati nakon predavanja i odvesti u studentski dom.

Tako je, iz dana u dan, student s invaliditetom o prijevozu razmišljao tek toliko da naruči vožnje i na vrijeme se pojavi ispred kombija. Mogao se fokusirati na učenje i uspješno polaganje ispita, od prvog do zadnjeg. Kotači jednog od nas kombija, studenta s invaliditetom vozili su i na praksu. Tamo je iskusio kako raditi ono za što se sada školuje i maštao kako će jednom njegov radni dan izgledati. Sa svakom idućom ocjenom upisanom u indeks, strahovi studenta s invaliditetom su se smanjivali. Samostalno je odlučivao kada će učiti i kada će ići na ispite, a vožnju je mogao zatražiti i za odlazak s prijateljima u kino ili na utakmice.

U to da su mu se neki davni snovi počeli ostvarivati, student s invaliditetom uistinu je povjerovao tek kada je počeo pisati diplomski. Do tada je neprestano strepio od onoga što ga čeka sutra. No, sada je znao da je za to spreman. Dok ga je kombi Udruge Zamisli vozio na obranu završnog rada, student s invaliditetom nije razmišljao o svom izlaganju. Student s invaliditetom pitao se kako su mu tako brzo prošli studentski dani. Kad smo došli do njegovog faksa, student s invaliditetom preko rampe je izašao iz kombija, razmišljajući koliko mu je prilagođeni kombi prijevoz olakšao studiranje. Bez osiguranog prijevoza, studiranje bi bilo nemoguće, bio je siguran u to. Dok se vozio kombijem, student s invaliditetom, u prosjeku šest godina, učio je što je zaista neovisan život.

Kada je dobio "tuljac", počeo je razmišljati o svom budućem poslu. Strahovi su sada bili manji i sve je bilo drugačije. Student s invaliditetom znao je da se, unatoč invaliditetu, zna i može suočiti sa svim preprekama koje mu se nađu na putu do ostvarenja željenih ciljeva. Kotači kombija ZAMISLI prijevoza bili su spremni započeti novu priču brucoša s invaliditetom. "Mnoge prepreke student s invaliditetom već je prevladao, zašto ne bi i svaku sljedeću?", pitao se jedan od nas kombija dok je vozač spuštao rampu da uđe sljedeći student s invaliditetom."

Kako kombiji Udruge Zamisli voze osobe s invaliditetom u neovisan život, pogledajte u VIDEU.

22 Lipanj 2022

Na štandu na Trgu John F. Kennedy 8 (u blizini Škole za cestovni promet) 23. lipnja (od 10 do 14 sati) i 27. lipnja (od 11 do 15 sati) mladi, njihovi roditelji i svi...

21 Lipanj 2022

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI" u partnerstvu sa Savezom “SUMSI” i Centrom za mlade provodi "Edukacije za jačanje civilnog...

10 Lipanj 2022

Centar UP2DATE objavljuje Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe "Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti".

31 Svi 2022

Završena je druga i krenula treća godina provedbe programa "Centar podrške - Neovisan život". Podsjetimo, cilj je uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni aktivni život...

21 Travanj 2022

Pozivamo Vas da posjetite naš info štand u sklopu ulične kampanje za projekt "Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada“, koja će se održati u ponedjeljak i...

06 Travanj 2022

Treći partnerski sastanak u sklopu projekta "Do posla u Centru – urbana aktivacija mladih na tržištu rada" (UP.01.2.0.04.0047).