Kad bi kombiji udruge Zamisli mogli pričati, ispričali bi vam ovu priču.

Kad bi kombiji udruge Zamisli mogli pričati, ispričali bi vam ovu priču: "Još od 1. listopada 2006., barem netko od nas vozi osobe s invaliditetom, uglavnom studente. Kad brucoš prvi put uđe u kombi, na njegovom se licu uvijek miješaju uzbuđenje i strah. Dok je pisao državnu maturu i prijemni ispit, brucoš s invaliditetom mislio je da će sve biti riješeno onog trenutka kada u ruke dobije indeks željenog fakulteta. Kako se samo prevario! Nije uopće razmišljao o tome kako će doći na faks. No, zato je na pripremama udruge Zamisli saznao sve o upisima i o prijevozu.

Osigurani prilagođeni prijevoz prvog dana faksa studentu s invaliditetom pomogao je da dođe na vrijeme na predavanje. Štoviše, student s invaliditetom pojavio se prije svih. Imao je dovoljno vremena da pronađe dvoranu u kojoj je prvo predavanje. Iako je bio zbunjen kao i njegovi kolege bez invaliditeta, olakšavalo mu je to što će ga kombi čekati nakon predavanja i odvesti u studentski dom.

Tako je, iz dana u dan, student s invaliditetom o prijevozu razmišljao tek toliko da naruči vožnje i na vrijeme se pojavi ispred kombija. Mogao se fokusirati na učenje i uspješno polaganje ispita, od prvog do zadnjeg. Kotači jednog od nas kombija, studenta s invaliditetom vozili su i na praksu. Tamo je iskusio kako raditi ono za što se sada školuje i maštao kako će jednom njegov radni dan izgledati. Sa svakom idućom ocjenom upisanom u indeks, strahovi studenta s invaliditetom su se smanjivali. Samostalno je odlučivao kada će učiti i kada će ići na ispite, a vožnju je mogao zatražiti i za odlazak s prijateljima u kino ili na utakmice.

U to da su mu se neki davni snovi počeli ostvarivati, student s invaliditetom uistinu je povjerovao tek kada je počeo pisati diplomski. Do tada je neprestano strepio od onoga što ga čeka sutra. No, sada je znao da je za to spreman. Dok ga je kombi Udruge Zamisli vozio na obranu završnog rada, student s invaliditetom nije razmišljao o svom izlaganju. Student s invaliditetom pitao se kako su mu tako brzo prošli studentski dani. Kad smo došli do njegovog faksa, student s invaliditetom preko rampe je izašao iz kombija, razmišljajući koliko mu je prilagođeni kombi prijevoz olakšao studiranje. Bez osiguranog prijevoza, studiranje bi bilo nemoguće, bio je siguran u to. Dok se vozio kombijem, student s invaliditetom, u prosjeku šest godina, učio je što je zaista neovisan život.

Kada je dobio "tuljac", počeo je razmišljati o svom budućem poslu. Strahovi su sada bili manji i sve je bilo drugačije. Student s invaliditetom znao je da se, unatoč invaliditetu, zna i može suočiti sa svim preprekama koje mu se nađu na putu do ostvarenja željenih ciljeva. Kotači kombija ZAMISLI prijevoza bili su spremni započeti novu priču brucoša s invaliditetom. "Mnoge prepreke student s invaliditetom već je prevladao, zašto ne bi i svaku sljedeću?", pitao se jedan od nas kombija dok je vozač spuštao rampu da uđe sljedeći student s invaliditetom."

Kako kombiji Udruge Zamisli voze osobe s invaliditetom u neovisan život, pogledajte u VIDEU.

16 Svi 2024

Prijavi se na radionicu "Komunikacijske vještine" i nauči kako u svakodnevnom životu asertivno komunicirati!

15 Svi 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za Zamisli OSICE, u utorak 21. svibnja razgovarat ćemo o društvenim mrežama.

13 Svi 2024

Prijavi se na radionicu „Kako se nositi sa stresom“ i nauči kako se što bolje prilagoditi stresnim situacijama.

13 Svi 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za  ZAMISLI OSICE

09 Svi 2024

Prijavi se na novu aktivnost našeg Kluba za ZAMISLI OSICE: Novinarstvo i pisanje vijesti

07 Svi 2024

Imamo izuzetno zadovoljstvo pozvati vas na naš sljedeći okrugli stol na temu "Životno osiguranje kod osoba s invaliditetom".